Asociace českých a slovenských zinkoven
Nacházíte se:  Úvod -> Aktuality -> Ing. Pavel Váňa

Ing. Pavel Váňa

 s lítostí Vám oznamujeme, že v pátek 13.11. 2020 zemřel po těžké nemoci náš vynikající kamarád, spolupracovník, dlouholetý člen předsednictva asociace, zakladatel firmy EKOMOR, s.r.o. , Ing. Pavel Váňa.

Poslední rozloučení s Ing. Pavlem Váňou se konalo ve čtvrtek 19. listopadu 2020 ve 14.30 hodin ve smuteční obřadní síni na městském hřbitově ve Frýdku-Místku.

Ing. Pavel Váňa

 *15.4.1949 Nový Jičín  -   13.11.2020 Frýdek - Místek

Narodil se v Novém Jičíně, kde rovněž navštěvoval základní školu. Vystudoval SPŠ chemickou v Ostravě a následně absolvoval VŠCHT v Pardubicích, obor „Anorganická technologie – výroba velmi čistých látek“.  Po ukončení vysoké školy nastoupil v r. 1973 do Válcoven plechu n.p. ve Frýdku – Místku (VP) na odbor Technický rozvoj jako výzkumný pracovník. Poté působil  ve Válcovnách plechu i jako detašovaný zástupce Lachemy Brno do doby, než v r. 1985 nastoupil zpět do VP jako vedoucí oddělení povrchových úprav.

Na této pozici setrval do r. 1993, kdy s kolegou založili firmu EKOMOR, s.r.o. , ve které zúročil své znalosti a vědomosti při komplexním řešení linek pro moření a žárové zinkování a jejich dodávek prakticky do celého světa. Ve společnosti  EKOMOR, s.r.o. byl majitelem, jednatelem, společníkem a ředitelem pro vědu a výzkum.

Během své profesní činnosti se zabýval problematikou maziv pro tváření ocelových pásů, otázkami termických a keramických izolací transformátorových pásů, otázkami žárového nanášení kovů (Zn, Pb) a hlavně pak mořením kovů. V souvislostí s problematikou moření kovů se intenzivně zabýval i otázkami regeneračních postupů kyselin používaných v mořírenství, zvláště pak co se týče směsných kyselin využívaných při moření speciálních ocelí.

Hlavní doménou jeho zájmu byla problematika moření speciálních ocelí a slitin pomocí tavenin, zvláště pak s využitím alkalické redukční taveniny s obsahem redukční složky Feropur. . Tato tavenina je rovněž využívána k moření Ni slitin, vysokotavitelných kovů popř. i k moření kovů barevných a jejich slitin.

V oblasti povrchových úprav kovů se neustále vzdělával,  absolvoval kurz ČVUT - korozní inženýr, kurz galvanického pokovení, kurz korozní odolnosti, manažerský kurz a další.  Ve vlastním vzdělávání mu pomáhala znalost jazyků (ruština, němčina a angličtina).

Své znalosti a vědomosti využíval  i v oblasti vzdělávání ostatních a to formou publikační, formou přednášek na konferencích, jako byly v minulosti „Mořírenská konference“, tak v současnosti na konferencích zinkařských asociací v tuzemsku i zahraničí, na konferencích „Ocelových pásů“, konferencích galvanických, tak i formou vzdělávacích přednášek na vysokých školách ČVUT, VŠB a různých seminářích pořádaných k problematice povrchových úprav.

Pavel Váňa byl velmi přátelský, milý, vstřícný člověk, jak v pracovním, tak v soukromém životě.  Manželka a synové, celá rodina, spolupracovníci, kolegové, ale i odborná veřejnost ztrácí člověka s obrovským srdcem a duší.

Bookmark