Asociace českých a slovenských zinkoven
Nacházíte se:  Úvod -> Aktuality -> Den ocelových konstrukcí ve znamení vztahu

Den ocelových konstrukcí ve znamení vztahu

Počtvrté se v rámci brněnských stavebních veletrhů uskuteční odborný seminář Den ocelových konstrukcí. Letošní ročník je plánován na středu 18. dubna 2007. Po loňském úspěchu akce, která nesla podtitul Architektura a ocel se organizátoři rozhodli na téma architektury ocelových konstrukcí navázat, i když trochu jinak. Při hledání formy architektury je nepřehlédnutelný význam spolupráce architekta a inženýra - statika, kdy právě tento dialog může být přínosem nejen pro výsledný architektonický dojem, ale také pro efektivní realizaci navrhované konstrukce.

 “Snahou setkání architektů, inženýrů a výrobců ocelových konstrukcí je představit moderní trendy navrhování budov z oceli ovlivněné novými možnostmi v oblasti navrhování i technologie výroby a vytvořit mezi účastníky procesu realizace zajímavých staveb prostor k diskuzi,“ informoval spoluorganizátor akce Patr Vaněk z www.e-architekt.cz Své projekty a realizace představí zahraniční i domácí architekti a inženýři. K vidění budou práce přihlášené do přehlídky VII. ročníku diplomových prací. Nové technologie budou prezentovat zástupci zúčastněných firem.

Program:
9.30 Zahájení, akreditace
10.00 Úvod, přivítání
10.15 Ocel v návrzích mladých architektů (blok několika vstupů mladých architektů (studentů a absolventů architektury) a ukázky jejich práce (školních projektů i realizací) – Marek Růžička, Josef Musil
11.00 Ocelová konstrukce v práci českých architektů (Petr Parolek - Nový terminál odlet, letiště Brno – Tuřany)
11.45 Moving Structure (Pavel Hladík – absolvent Londýnské prestižní „AA“ se svým návrhem konstrukce, oceněným v soutěži Possible Futures na III Bienal Miami + Beach 2005)
12.30 Title Of The Lecture!!! (Guillem Baraut, BOMA [E])
13.30 Diskuze
13.45 Oběd
15.00 Ukončení

V rámci semináře Den ocelových konstrukcí vystoupí jako hlavní host se svou přednáškou inženýr – architekt Guillem Baraut Bover, v současnosti pracující u španělské firmy BOMA. Guillem Baraut vystudoval Polytechnickou universitu v Barceloně a Architectural Association School of Architecture v Londýně. Od roku 2001 působí jako důležitý člen týmu statiků, kteří rozumějí architektonickým návrhům a konceptům. Tento inženýr-architekt se zaměřuje na speciální konstrukce a komplexní statické výpočty. Hlavní úloha statika je v podání mladého Katalánce především jako partner architekta jako tvůrce a spolupracovník od samého začátku, od prvních skic po stavební dozor. Pak je možné zrealizovat i velice náročný a na první pohled nemožný projekt.

Snahou snad každého architekta je využít oceli nejen jako konstrukčního materiálu, ale také jako materiálu, který viditelně ovlivní návrh po stránce estetické a Petr Parolek je jedním z nich. Tento architekt nedávno realizoval nový letištní terminál v Brně. Nová odbavovací hala je navržena v netradiční aerodynamické formě a přispívá ke zvýšení kapacity i komfortu odbavení cestujících na letišti v Brně – Tuřanech.
Organizátoři dali opět prostor studentům, jejichž zkušenosti jsou podstatně ovlivněny přímým kontaktem se špičkou architektury v zahraničí, nejen, že těží ze získaných zkušeností získaných ve světě, ale dokáží získané dovednosti uplatnit a dále rozvíjet. Důkazem jsou jejich úspěchy při účasti v mezinárodních architektonických soutěžích. Jedním z těchto mladých architektů je například Pavel Hladík, který je čerstvým absolventem postgraduálního studia na londýnské AA – britské prestižní škole architektury.

„Že je architektura a ocel bezesporu lákavé téma, to ostatně potvrdil již loňský ročník Dne ocelových konstrukcí. Dnešní architektura však neexistuje sama o sobě, je komplexním dílem architektů, inženýrů i dalších účastníků výstavby. Proto je dialog jednotlivých účastníků důležitý, proto je potřeba navzájem si naslouchat a diskutovat o možných technických a konstrukčních řešeních. A právě takovou platformu chtějí organizátoři Dne ocelových konstrukcí účastníkům odborného semináře nabídnout,“ uvedl tajemník České asociace ocelových konstrukcí Tomáš Měřínský. Kontakt (pro další informace): Kateřina Ešnerová,tel.: +420 225 273 842, fax: +420 225 273 852, katerina.esnerova@earchitekt.cz

(čes)

Základní údaje:

 ARCHITEKTURA A OCEL 
Akce: Den ocelových konstrukcí | 4. ročník
STAVEBNÍ VELETRHY BRNO 2007 (17.-21.4.2007) 
Termín : 18. dubna 2007, 9:30 až 15:00 hod 
Místo: Pavilon E, Press centrum
Brněnské výstaviště, Výstaviště 1, 647 00 Brno, Česká republika 
Pořadatelé : Česká asociace ocelových konstrukcí
BVV Veletrhy Brno
Konstrukce Media
Digitální architekt 
Ve spolupráci: Česká komora architektů 
Hlavní partneři: Arcelor Distribuce CZ, Desmo, Ferona
Partneři: Ing. Dlubal Software, Koelner
Mediální partneři: Konstrukce
Era 21
e-architekt.cz



 
 

Bookmark